Cântecul durut al folk-ului românesc: „ARHAIC”

“ Cu cât ne îndepărtăm de Omul tradițional, cu atât riscul imposturii este mai mare”, spune Horia Bernea. În adevăr grăiește. La un popas de ceasuri, când șnurul românescului mărțișor prinde a se toarce pe sine în fusul vremurilor, ne vedem șezând lângă domnul Nicolae Doboș, spre depănarea unei povești, o Poveste a Durutului Cântec din neam, trupa “Arhaic”.

Irina Stroe: La originea a orice, există Sămânța. „Arhaic” ne trimite cu gândul la vechime, la ancestral, dar până și vechimea își poartă cu demnitate și întru asezare de Stare, propria Sămânță. Așadar, care a fost ceasul de născare al familiei Arhaic? Cum v-ați cunoscut, membrii trupei ?

Nicolae Doboș: În primul rând trebuie să vă mulțumesc și să mulțumesc Evenimentului Zilei pentru această oportunitate de a veni în fața dumneavoastră, noi, Arhaic. Începutul acestui proiect muzical a debutat acum 8 ani, la Centrul Cultural Teleorman și pot să o spun cu toată sinceritatea ca a fost de bun augur pentru cultura județului. Nu pot să fiu modest atunci cand vorbesc de lucruri frumoase. În județul Teleorman, muzica folk, până la apariția Arhaicilor, era într-o fază de studiu, de testare, de probă, „nașterea” Trupei Arhaic fiind o ”deschidere de drum” pentru muzica folk în județul lui Marin Preda. Totul a început cu căutarea unor instrumentiști, care să formeze acest ”atelier de creație”.

Sosisem la Alexandria din Maramureș, unde formasem cateva grupuri de muzică folk, Prefix Folk Maramureș fiind grupul cu care am cântat 21 de ani, eram într-un cuvânt „priceput” să formez un alt grup folk. Formula actuală este: Alex Antonescu – percuții (bongos, clopoței, toacă, tobă țărănească), Robert Răchită – vioară, Grigore Ureche – chitară și subsemnatul Nicolae Doboș – voce, fluiere, caval, blockflote, duduk și alte instrumente arhaice.

Irina Stroe: Prin ceea ce cântati, prin versuri, instrumente și port, emiteti nu 1 mesaj, ci sute de epistole trimise parcă nu doar sufletelor prezentului, ci oglindesc simultan trepte de dor, din plenitudinea moștenirii trecutului, de datină și trăire străbuna, dar lansați și puternice ancore de mesaj și către viitor.
Cum simțiți oamenii că vă receptează? Mai sunt românii cu porțile inimii deschise spre primire a versului sănătos, cuvânt și ritm vii, deopotrivă?

Nicolae Doboș: Arhaicii se doresc a fi “cântecul durut” al muzicii folk românesti, în care poezia cântată pe muzica compusă de mine să găsească drumul spre iubitorii acestui gen. Muzica arhaicilor crează liantul dintre sensibilitatea şi romantismul sufletului, la galopul cailor care poartă haiducii dinspre trecut spre viitor. Muzica noastră este poezie cântată pe versurile “cronicarilor” Lucian Blaga, Adrian Păunescu, Ion Mărgineanu, Gheorghe Chivu, Lucian Avramescu, Gellu Dorian, Ştefan Doru Dăncuş, Valeriu Armeanu, George Coșbuc, Mihai Traista, Vasile Muste si alți poeți ai neamului românesc.

În acesti 8 ani de Arhaic, am concertat în aproape toate zonele țării, unde am fost foarte bine receptați, primiți cu mult dor și drag. Am concertat în Catedrala Ortodoxă Română din Bruxelles, unde românii au invitat prieteni de alte naționalităti, care au fost impresionați de concertul nostru, lucru care demonstrează că muzica cu mesaj este universal.
Poezie de bună calitate „naște” muzică de calitate, iar eu, ca om de muzică, nu am dreptul să deformez versurile poetului, finalul acestei creații poetico-muzicale, să dea un întreg benefic consumatorului de frumos, dar și celor doi: poet și compozitor. Au fost si sunt voci autorizate care spun că „apariția Trupei Arhaic, cu cântecele ei, era și este o necesitate”. Noi arhaicii ne continuăm drumul început și sperăm să rămânem acolo unde suntem așezați de măria sa: PUBLICUL. Parafrazândul pe Nichita Stănescu ”este foarte ușor să te ridici, dar este foarte greu să te menții”.

Irina Stroe: România e unitară pe cât e de diversă, frumoasă și minunată întocmai prin această diversitate pe care o întâlnim atât în natură cât și în dispunerea regională, fiecare zonă cu amprentă, pecetea ei de unic și de firesc. Arhaic are o astfel de rădăcină din care își hrănește, metaforic vorbind, cântul, identitatea?

Nicolae Doboș: În toate proiectele Trupei Arhaic, am căutat să cuprind toată aria națională din punct de vedere a diversității cultural, fiecare zonă a țării are ceva personal ca trăire, ca trecut , ca stări emoționale. Avem un proiect muzical cu compozițiile mele, un proiect de muzică instrumentală, în care fiecare cântec poartă denumirea veche a localităților, prinse într-o „hartă muzicală” a unei zone, pe care studiat-o din punct de vedere emoțional. Albumul se intitulează „Dor de Transilvania” sau „Terra Ultra Silvam” – țara de peste pădure. Eu și colegii mei am demarat două proiecte muzicale și de literatură, unul fiind Galele Naționale de Folk „Spirit Românesc” – de la Gheorgheni, județul Harghita, unde poeții și scriitorii participanți au posibilitatea să își prezinte lucrările pe durata concertelor folk dar au si un Târg de Carte, o manifestare pentru toți iubitorii de frumos indiferent de naționalitate, unde sunt invitați să participe pe durata a 3 zile. Galele Naționale de Folk „Spirit Românesc” sunt o manifestare culturală, organizată de Arhaici în colaborare cu preotul ortodox, Florin Vătăman, de la Parohia II Gheorgheni, cu sprijinul Consiliului Județean Harghita. Al doilea eveniment la care Arhaicii sunt organizatori este Tabăra Națională „Folk Event” de la Alexandria, ajunsă anul acesta la a III –a Ediție, eveniment la care participă folkiști din țară dar si scriitori care își prezintă din lucrările personale în timpul concertelor, cele mai recente realizări, având la dispoziție și Târgul de Carte, unde își prezintă și lansează cărțile.

Irina Stroe: Ce proiecte de viitor are Trupa Arhaic?

Nicolae Doboș: Doamne dă-ne sănătate, că multe mai avem de făcut…Trudim la albumul cu nr 10, album intitulat „Sfârșit de țară”, integral pe versurile poetului Ștefan Doru Dăncuș, muzica îmi aparține, apoi avem în lucru un alt album de muzică instrumental intitulat „Dor de Valahia”, apoi albumul „Rugă pentru poeții români„, album în care versurile sunt semnate de 8 poeți români aflați în țară sau străinătate, selectati în cadrul proiectului „Antologia Poeziei Muzicale” (vol II), proiect muzical inițiat în anul 2017. Am în calcul în colaborare cu alți factori culturali și economici, organizarea unei Tabere Naționale de Folk și Literatură, în satul Mila 23, comuna Crișan, județul Tulcea, probabil în luna iulie a.c. și deasemenea un proiect aflat în discuție, organizarea unei Tabere Naționale de Creație Literară și Folk , în comuna Mălaia, județul Vâlcea, probabil în luna august din acest an. În luna octombrie vom avea 2 concerte în Belgia, împreună cu folkistul Tony Nyerjak, român stabilit la Bruxelles, un mare patriot aflat departe de țară dar care nu uită că este român, alături de care Arhaicii au concertal acum 3 ani în Belgia la invitația Asociațiilor Culturale Românești.

Irina Stroe: Daca ar fi sa ne lasati un cuibar de vorbe, de suflet, pentru cititorii nostri, care ar fi acel mesaj?

Nicolae Doboș: Este din ce în ce mai greu să devii credibil în momentele acestea când cu toată sinceritatea te gândești să trimiți cu ajutorul mass mediei, gândurile tale, spre casa sufletului aceluia care încă mai iubește poezie, muzica, pictura, artele. Eu am spus de la „nașterea„ Trupei Arhaic, că suntem „cântecul durut„ al acestu gen muzical, dar pentru cititorii d-voastră trimit: iubire, spirit curat, dorința de unitate și o rugăciune pentru poporul român, către Creația Divină :

Doamne, iubește acest popor și dă-ne înțelepciune, iubire și credință!

SURSA articol:

https://evz.ro/cantecul-durut-al-folk-ului-romanesc-arhaic.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s